Logo Hemsö kajak & MTB

Dagstur med kajak från Hemsön

Lungön runt 16km

Med start från vår uthyrning finns flera fina dagsturer. Vi tipsar er vilket tur som kan passa er beroende på hur det blåser och hur stora vågorna är på havet. Söder om Hemsön finns en liten pärla till ö, Lungön. Att paddla runt denna vackra ö är en lagom dagstur när vädret tillåter.


En dagstur runt Lungön är ca 16km. Är du nybörjare i kajaken, räkna med 3-4km/h i lugnt tempo vilket innebär minst 5 timmar effektiv paddling. Eftersom utsidan av Lungön möter Bottenhavet bör du stämma av vind och vågprognos innan start. Längs öns strandlinje finns flera fina platser för en paus, bl.a. Sundhamnsviken, Boviken eller Övre Andholmsviken.


Ett tips är att besöka öns vackra fyr vid Uddhamn (sydost). Gå i så fall i land vid Gräshamnen och promenera 800m till fyren.

Storbönsanden och Bönskäret

Storbönsanden är en fantastisk strand som ligger 4km från uthyrningen. Den vita sanden skapar en vacker plats för bad och sol. Det är sällan så mycket människor på stranden då man bara når vi via båt/kajak eller via cykel. 


Strax söder om stranden ligger en öde ö, Bönskäret. Denna ö är ett tillhåll för många olika häckande fåglar. Det är inte ovanligt att man får syn på havsörn som glider förbi. 


Bönskäret är en trevlig plats för övernattning och här finns en eldstad, men ved eller kol behöver ni ta med.